Logarytmy
Ukosnik: Rozwiąż równanie:
log2x + 2√log2x = 8
Log jest 2 stopnia, ale nie widzę opcji zrobienia indeksu dolnego
1 lis 15:27
Adamm: nie ma czegoś takiego jak stopień logarytmu
1 lis 15:28
Ukosnik: Chodziło mi o logarytm o podstawie 2 oczywiście
1 lis 15:30
logarytm:
x>0 i log2x≥0 ⇒ x≥1
podstawienie √log2x=t, t≥0 , log2x=t2
t2+2t−8=0 ⇒ ( t+4)(t−2)=0 ⇒ t=2>0
log2x=4 ⇒ x= 16
1 lis 15:45
Ukosnik: Nie pomyślałem faktycznie, żeby za t podstawić pierwiastek.
Mam jeszcze jeden przykład:
Wychodzi mi x = 0 i x = 2, a w odpowiedzi jest tylko 2
1 lis 23:01
Adamm: dziedzina
1 lis 23:02
Ukosnik: | | 1 | |
Ale dziedzina mi wychodzi x > − |
| |
| | 4 | |
1 lis 23:04
Adamm: a ten log(x+1) w mianowniku?
1 lis 23:04
Ukosnik: Fakt, musi być ≠ 0. Więc wychodzi mi log(x+1) ≠ 0 i chyba nie wiem jak to obliczyć
1 lis 23:06
Adamm: z definicji
logab=c ⇔ ac=b
albo
logab≠c ⇔ ac≠b
log(x+1)≠0 ⇔ 100≠x+1 ⇔ x≠0
1 lis 23:09
5-latek: oraz x+1>0
1 lis 23:11
Eta:
x> −1/4 i log(x+1)≠0 ⇒ x≠0
4x+1=(x+1)2
x2−2x=0
x(x−2)=0 ⇒ x=0 −−− odrzucamy v x=2
1 lis 23:12
Ukosnik: Ahh, dzięki bardzo za pomoc
1 lis 23:13
Ukosnik: A mam jeszcze takie pytanie co do dziedziny:
Jeśli mam logarytm logx2, to dziedziną jest R \ {0}, a jeśli zapiszę go w postaci 2logx, to
wtedy dziedzina jest x>0? Coś mi nie pasuje
1 lis 23:40
Adamm: nie możesz go zapisać w postaci 2logx
co najwyżej jako
2log|x|
2 lis 00:05
Ukosnik: Ciekawe, w mojej książce nigdy się coś takiego nie pojawiło.
Kolejne zadanko:
log
32x − log
22x ≥ 0
| | 1 | |
Wychodzi mi dobrze <5;∞), ale powinno być jeszcze bez |
| i nie wiem dlaczego |
| | 2 | |
2 lis 15:38
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Przecież: <5,+∞) nie zawiera |
| , a wręcz przeciwnie x = |
| jest rozwiązaniem |
| | 2 | | 2 | |
t = log2x t
2(t − 1) ≥ 0 ⇔ t = 0 lub t ≥ 1 ⇔ log2x =0 lub log2x > 1 ⇔
2 lis 15:47
Ukosnik: Im dłużej robię te logarytmy, tym głupsze rzeczy zaczynam wymyślać
2 lis 15:50
Ukosnik: A wracając jeszcze do dziedziny:
mając 2logx mogę go zapisać w postaci logx2. Jeśli potem chciałbym go z powrotem zapisać w
postaci 2 logx, to już by musiało wyjść 2log|x|?
Wiem, że jest tutaj jakiś błąd, ale jakoś nie rozumiem tego za bardzo
2 lis 16:04