matematykaszkolna.pl
Pochodne funkcji złożonych esendo: Pochodne funkcji złożonych f(x)=sin2x = (sinx)2 Dlaczego mogę postawić między tymi dwoma "sinusami" znak równości? Jest jakieś wytłumaczenie czy po prostu taki zapis został przyjęty? f(x) = (sinx)2 f'(x) = 2(sinx)*cosx Dlaczego najpierw traktuje (sinx) jako zwykłego "iksa" ze wzoru (xn)' = nxn−1 , a potem mnoże to jeszcze przez pochodną sinusa czyli cosinus?
1 lis 14:26
Jerzy: f[g(x)]' = f'(g(x))*g'(x)
1 lis 14:27
Adamm: taki zapis tak, tak właśnie robisz
1 lis 14:31
Adamm: aha, dlaczego bo taki jest wzór i tyle takie twierdzenie
1 lis 14:32
esendo: f[g(x)]' = f'(g(x))*g'(x) g(x) = sinx / g'(x) = cosx f[g(x)] = (sinx)2 / f[g(x)]' = 2(sinx)*cosx f(g(x)) = / f'(g(x)) = 2(sinx) Nie widzę różnicy między f[g(x)]' a f'(g(x)). f[g(x)]' <−− W tym przypadku liczę pochodną z (sinx)2 f'(g(x)) <−− W tym przypadku liczę pochodną z
1 lis 15:17
Adamm: (f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x) Jerzy głupio napisał ja ogólnie wolę taki zapis pochodnej
df 

zamiast f'(x)
dx 
wtedy wzór można łatwo zapisać jako
df df dg 

=

*

dx dg dx 
1 lis 15:24
esendo: Na to samo w mojej głowie wychodzi.
df 

= 2(sinx)*cosx <−− To jest po prostu wynik mnożenia tych dwóch pochodnych poniżej.
dx 
dg 

= cosx <−− To jest pochodna z sinx
dx 
df 

= 2sinx <−− To jest pochodna z Nie wiem jak to wyrażenie wygląda przed
dg 
obliczeniem pochodnej.
1 lis 15:37
Adamm:
d(sin2x) d(sin2x) d(sinx) 

=

*

=2sinx*cosx
dx d(sinx) dx 
rozumiesz?
1 lis 15:40
Adamm: symbol dx w "mianowniku" symbolizuje po czym jest ta pochodna pochodna jest z sin2x, ale po sinx
1 lis 15:43
esendo: Czyli pochodna z x6 jest po x ?
d(x6) 

Tak będzie wyglądał zapis?
dx 
Jeżeli tak to rozumiem jak liczyć zadania z pochodnych funkcji złożnej, ale nie czuje tego.
1 lis 15:55
Adamm: jak liczymy po x ale możemy liczyć np. po x2 i wtedy
d(x6) d((x2)3) 

=

=3*(x2)2=3x4
d(x2) d(x2) 
jak mówimy pochodna z czegoś tam, to nie zazwyczaj nie mówimy po jakiej zmiennej tutaj roi się od błędów, ale zazwyczaj że po "x" jest w domyśle
1 lis 15:59
Jerzy: Zerknij Adamm tutaj , zanim dodasz swoeje komentarze. Te teksty piszą ludzie nieco lepsi od Ciebie z matematyki. http://blog.etrapez.pl/pochodne/wzor-na-pochodna-funkcji-zlozonej/
1 lis 19:00
Jerzy: Dobra ... widzę, miało być: [f(g(x))]'
1 lis 19:06