Pochodne funkcji złożonych
esendo: Pochodne funkcji złożonych
f(x)=sin2x = (sinx)2
Dlaczego mogę postawić między tymi dwoma "sinusami" znak równości? Jest jakieś wytłumaczenie
czy po prostu taki zapis został przyjęty?
f(x) = (sinx)2
f'(x) = 2(sinx)*cosx
Dlaczego najpierw traktuje (sinx) jako zwykłego "iksa" ze wzoru (xn)' = nxn−1 , a potem
mnoże to jeszcze przez pochodną sinusa czyli cosinus?
1 lis 14:26
Jerzy:
f[g(x)]' = f'(g(x))*g'(x)
1 lis 14:27
Adamm: taki zapis
tak, tak właśnie robisz
1 lis 14:31
Adamm: aha, dlaczego
bo taki jest wzór i tyle
takie twierdzenie
1 lis 14:32
esendo: f[g(x)]' = f'(g(x))*g'(x)
g(x) = sinx / g'(x) = cosx
f[g(x)] = (sinx)
2 / f[g(x)]' = 2(sinx)*cosx
f(g(x)) =


/ f'(g(x)) = 2(sinx)
Nie widzę różnicy między f[g(x)]' a f'(g(x)).
f[g(x)]' <−− W tym przypadku liczę pochodną z (sinx)
2
f'(g(x)) <−− W tym przypadku liczę pochodną z

1 lis 15:17
Adamm: (f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x)
Jerzy głupio napisał
ja ogólnie wolę taki zapis pochodnej
wtedy wzór można łatwo zapisać jako
1 lis 15:24
esendo: Na to samo w mojej głowie wychodzi.
| df | |
| = 2(sinx)*cosx <−− To jest po prostu wynik mnożenia tych dwóch pochodnych poniżej. |
| dx | |
| dg | |
| = cosx <−− To jest pochodna z sinx |
| dx | |
| df | |
| = 2sinx <−− To jest pochodna z   Nie wiem jak to wyrażenie wygląda przed |
| dg | |
obliczeniem pochodnej.
1 lis 15:37
Adamm: | d(sin2x) | | d(sin2x) | | d(sinx) | |
| = |
| * |
| =2sinx*cosx |
| dx | | d(sinx) | | dx | |
rozumiesz?
1 lis 15:40
Adamm: symbol dx w "mianowniku" symbolizuje po czym jest ta pochodna
pochodna jest z sin2x, ale po sinx
1 lis 15:43
esendo: Czyli pochodna z x
6 jest po x ?
| d(x6) | |
| Tak będzie wyglądał zapis? |
| dx | |
Jeżeli tak to rozumiem jak liczyć zadania z pochodnych funkcji złożnej, ale nie czuje tego.
1 lis 15:55
Adamm: jak liczymy po x
ale możemy liczyć np. po x
2
i wtedy
| d(x6) | | d((x2)3) | |
| = |
| =3*(x2)2=3x4 |
| d(x2) | | d(x2) | |
jak mówimy pochodna z czegoś tam, to nie zazwyczaj nie mówimy po jakiej zmiennej
tutaj roi się od błędów, ale zazwyczaj że po "x" jest w domyśle
1 lis 15:59
1 lis 19:00
Jerzy:
Dobra ... widzę, miało być: [f(g(x))]'
1 lis 19:06