Funkcja kwadratowa
Jan: dana jest funkcja f(x)=x2+2+3.Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f.
1 lis 13:29
kochanus_niepospolitus:
no to w czym problem
PS. 'zgubiłeś' x we wzorze.
1 lis 13:30
Jan: f(x)=x2+2x+3
1 lis 13:32
5-latek: Wspolrzedne wierzcholka paraboli policz i po zabawie
1 lis 13:34
kochanus_niepospolitus:
x2+2x+3 = x2 + 2x +1 +2 = (x+1)2 + 2
jeżeli jesteś spostrzegawczy to z tej postaci jesteś już w stanie wyznaczyć monotoniczność
tejże funkcji
1 lis 13:34
Jan: no i co dalej?
1 lis 13:35
kochanus_niepospolitus:
no i to jest KONIEC zadania

(o ile wnioski wyciągniesz prawidłowe)
1 lis 13:36