część całkowita
aga: Rozwiązać równanie:
[2x+3]=1 Ma ktoś z Was tak zwany "schemat" na rozwiązywanie tego typu równań?
1 lis 13:21
Jerzy:
Poczytaj na temat: sufit,podłoga,cecha.
1 lis 13:25
Adamm: [2x+2]=0
0≤2x+2<1
−1≤x<−1/2
1 lis 13:27
aga: Tak doszłam do monetu −1<=x < −1/2
Było ze 1 <= 2x+3 <2
Czy do pierwszego równania przez to mam dodać jeszcze 1 i będzie:
0 < równe x+1 < 1/2
Biorę części całkowite i:
X+1=0
X+1=0
Czyli x= − 1 ?
To będzie rozwiązaniem równania czy jak?
1 lis 14:44
Adamm: rozwiązaniem równania jest przedział
ogarnij się
1 lis 14:46
aga: Bo na lekcji mimo że wyszła ta nierówność to w ostatecznym rozwiązaniu podawalismy x= coś tam
1 lis 14:46
Adamm: to napisz co było na lekcji
z fusów jeszcze nie czytam
1 lis 14:48
aga: Na lekcji mialam przykład: 5x+4/7= [ 2x+3/5] i w rozwiązaniu zapisalismy x= −11/5 i x= − 4/5
nie było żdanego przedziału
1 lis 14:49
Adamm: 5x+4/7≤2x+3/5<5x+4/7+1
tutaj to robisz by ograniczyć przedział
ale to nie koniec, bo 5x+4/7 musi być liczbą naturalną
tutaj jest różnica
1 lis 14:53
Adamm: 5x+4/7 musi być liczbą całkowitą, przepraszam
1 lis 14:53
Adamm: ten przykład jest po prostu inny, i trzeba go złapać z innej strony
1 lis 14:58
Mila:
[a]− cecha liczby⇔[a]≤a<[a]+1
[2x+3]=1⇔
1≤2x+3<1+1
1≤2x+3<2 /−3
−2≤2x<−1 /:2
sprawdź kilka przykładów
np.
| | 2 | | 4 | | 5 | |
[2*(− |
| )+3]=[− |
| +3]=[ |
| ]=[123]=1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
1 lis 16:56
aga: Dziękuję
1 lis 17:50
5-latek: Jesli mozesz sobie gdzies wypozyczyc to
Franciszsek Klorek Wartosc bezwzgledna w zadaniach z matematyki (na koncu ksiazki za takie
rownania
1 lis 17:52
Mila:
Witaj
Krzysiu, tu chodzi o cechę liczby.
1 lis 18:14
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Tak wiem ale tam sa .
1 lis 18:15