w zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania
aga: W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania:
b) x3=1 c) x3=8i d) x4=64 f) x2= −2i g) x6=1
1 lis 13:18
5-latek: x
3=1 ⇒x
3−1=0 ⇒(x−1)(x
2+x+1)=0
| | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
stad x=1 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
6−1=(x
3−1)(x
3+1)
x
3−1=0 masz wyznaczone
pozostaje wyznaczyc x
3+1=0 stad x
3=−1
| | 1−i√3 | |
beda to x= −1 lubx= |
| lub x= 1+i√3}{2} |
| | 2 | |
1 lis 13:31
Adamm: c)
zauważmy że x=−2i jest rozwiązaniem
resztę dostajemy z pierwszego równania, jak przemnożymy przez pierwiastki z jedynki
d) zauważmy że
(ix)4=(−ix)4=(−x)4=x4
x=4√64, −4√64, i4√64, −i4√64
f)
(1−i)2=−2i
x=1−i lub x=−1+i
g) tak jak pięciolatek
tutaj x3=−1 rozwiązujemy podobnie
dla x=−1 mamy jedno rozwiązanie, resztę przemnażamy przez pierwiastki z jedynki
1 lis 13:39
aga: Dziękuję za odpowiedzi, później sobie to przeanalizuje.
1 lis 13:49
5-latek: Do b) te dwa pierwiastki wynikaja z rozwiaznia rownania
x
2+x+1=0
Δ= −3
| | −1+√3i | |
x2 = |
| (sprzezony do pierwszsego |
| | 2 | |
1 lis 17:39