funkcja kwadratowa
leszek: Napisz wzór funkcji kwadratowej f której zbiorem wartości jest Y= (−∞; 6 > i f(−1) = 0 oraz
f(7) = 0.
1 lis 13:07
3Silnia&6: zbior wartosci (−
∞,6 ], wiec wartosc w wierzcholku wynosi 6
miejsca zerowe to x= −1 i x=7, a wsp. x wierzcholka znajduje sie pomiedzy tymi warosciami −
czyli jest wartoscia srednia
f(p) = q ⇔ f(3) = 6
wzor funkci (postac iloczynowa)
f(x) = a(x−x
1)(x−x
2) = a(x+1)(x−7)
rozwiaz f(3) = 6 by wyznaczyc a
1 lis 13:13
kochanus_niepospolitus:
1)
a<0 (aby ramiona skierowane były do dołu

)
2)
f(x) = a(x+1)(x−7) (to załatwia warunki f(−1)=0 i f(7)=0)
3)
teraz zostaje tylko uwzględnić zbiór wartości ... wierzchołek tej paraboli będzie dla
| | 7 − (−1) | |
xwierzchołka = |
| = 4 |
| | 2 | |
f(x{wierzchołka}) =
6
a*7*(−1) = 6
−7a = 6
a = ...
I koniec zadania
1 lis 13:14
kochanus_niepospolitus:
tfu .... x
wierzchołka = 3
1 lis 13:15