asd
dudek: mam zadanie: (3−2
√2)
x + (3+2
√2)
x = 6
x
narazie tylko zrobilem
(3+2
√2)
−x + (3+2
√2)
x = 6
x
prosze o jakaś mała wskazowke, nie rozwiązanie

wiem też, że 3+2
√2 = (
√2+1)
2 ale to
chyba nic nie zmieni
1 lis 13:03
dudek: moze 6 = 3+2√2 + 3−2√2 ?
1 lis 13:07
Adamm: t=3+2√2
t−x+tx=(t+t−1)x
t2x+1=(t2+1)x
u=t2>1
ux+1=(u+1)x
0≥x to oczywiście mamy
ux+1>1≥(u+1)x
i teraz co się dzieje dla x>0?
a dokładnie dla 0<x<1 ? i podobnie dla x>1
1 lis 13:11
kochanus_niepospolitus:
dokładnie o takie rozpisanie chodzi
1 lis 13:11
Jerzy:
t = 6
x
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + t = t ⇔ |
| = 0 ⇔ |
| = 0 , czyli... ? |
| t | | t | | 6x | |
1 lis 13:11
dudek: Adamm w przekstałceniu z 2 na 3 wers w mianownikach powinny byc odpowiednio tx i t w jaki
sposób sie ich pozbyłeś?
1 lis 13:27
Adamm: jakich mianownikach człowieku?
1 lis 13:28
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... od kiedy (3+2
√2) = 6
1 lis 13:28
dudek: a ok juz wiem
1 lis 13:28
kochanus_niepospolitus:
dudek ... Adamm dwukrotnie robi podstawienie

najpierw t = 3 + 2
√2
później u = t
x
można było to zrobić w sumie za jednym zamachem
1 lis 13:30
Jerzy:
W warunkach bojowych cosinus dochodzi do 2, tak nam kiedyś pewien major
tłumałyczył na studium wojskowym.
1 lis 13:32
Mila:
Źle przepisane zadanie.
P=6 a nie 6x
1 lis 18:12
Adamm: nieprawda Mila
takie zadanie było wstawiane już wcześniej, więc jestem pewien że tam jest 6x
1 lis 19:51