Równanie z parametrem
Magda: Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie:
ma dwa różne rozwiązania?
1 lis 12:54
5-latek: Magda . Bardzo dokladnie krok po kroku tlumacza na www. zadane.pl
1 lis 12:56
Jerzy:
1) m ≠ 0
2) Wymnóż na krzyż , potem : Δ > 0
1 lis 12:58
Magda: A też trzeba wpisywać założenie x≠−2?
1 lis 12:59
Jerzy:
Tak.
1 lis 13:03
5-latek: Ale zebys nie mowila ze jestem zly to
dla m≠0 i x≠2 masz proporcje a przeciez wiesz jak sie wymnaza w proporcji
(x−2)(x+2)= m(2x−m)
x2−4= 2xm−m2
x2−2xm−m2−4=0
Δ>0
Co do Vieta to nie wiem jak to tlumaczyc bo rozne moga byc rownie dobrze tych samych znakow
czyli albo np dwa dodatnie albo dwa ujemne albo tez jedno dodatnie a drugie ujemne
1 lis 13:03
Jerzy:
Część
małolat 
Nikt tu nie mówi nic o znakach
1 lis 13:04
5-latek: Witaj
Jerzy 
No wlasnie dlatego sie zastana wialem .
1 lis 13:06
Jerzy:
Nie ma nad czym, mają być dwa różne.
1 lis 13:07