pole trójkata
Grzes: W trójkcie ABC mamy punty E∊AB oraz D∊AC. Niech P bedzie punktem przeciecia EC oraz BD. Oblicz
pole trojkata ABC jeśli pola trójkątów EPB, DPC, BPC są odpowiednio równe 3, 4, 6.
1 lis 12:53
kochanus_niepospolitus:
Czy to nie jest jakieś zadanie konkursowe
1 lis 13:00
Grzes: nie, od nauczyciela
1 lis 13:14
Eta:

w trójkątach AEC i BEC
| w | | w+v+4 | |
| = |
| ⇒3w=w+v+4 ⇒ 2w=v+4 |
| 3 | | 3+6 | |
w trójkątach ABD i BCD
| | v | | v+w+3 | |
|
| = |
| ⇒5v=2v+2w+6⇒ 3v=v+4+6 ⇒ v=5 |
| | 4 | | 4+6 | |
to 2w=5+4 ⇒
w=4,5
P(ABC)= 13+9,5=
22,5 [j
2]
1 lis 18:09