Równość z parametrem
Magda: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie
nie ma rozwiązań?
1 lis 12:46
Jerzy:
| | 2(m −1) | |
18x − 2m = mx −2 ⇔ x(18 − m) = 2(m −1) ⇔ x = |
| , |
| | 18 − m | |
czyli ?
1 lis 12:48
Magda: W odpowiedziach jest:
m∊ {−3√2, 3√2, 18}
ale nie mam pojęcia jak do tego dojść
1 lis 12:51
1 lis 12:55
Magda: A skąd to się wzięło?
1 lis 12:56
Jerzy:
Podsatwiłem: m = 3√2 i okazuje się,że rozwizanie istnieje.
1 lis 12:59
Jerzy:
Zapomniałem w liczniku napisać 2
1 lis 13:00
Magda: Ale czemu akurat m=3√2?
1 lis 13:01
Jerzy:
Pokazałem,że odpowiedź w książce jest nieprawidlowa.
1 lis 13:02