podzielnosc
Grzes: Znaleźć wszystkie liczby naturalne n że 3n−1+5n−1 jest podzielne przez 3n + 5n.
1 lis 12:35
Adamm: nie może być podzielne, bo jest mniejsze...
1 lis 12:45
Grzes: Sory miało być odwrotnie nie wiem czemu tak napisałem, Oczywiście 3n+5n podzielne przez
3n−1+5n−1.
1 lis 12:47
kochanus_niepospolitus:
no to rozpisujemy:
3
n + 5
n = 3*3
n−1 + 5*5
n−1 = (4−1)*3
n−1 + (4+1)*5
n−1 =
= 4*3
n−1 + 4*5
n−1 + 5
n−1 − 3
n−1 =
= 4*(3
n−1 + 5
n−1) + 5
n−1 − 3
n−1
Jaki z tego wniosek można wysunąć
1 lis 12:58
Grzes: zatem wszystkie n
1 lis 13:00
kochanus_niepospolitus:
nooooo ... nie do końca o takie wnioski mu chodziło
1 lis 13:03
Adamm: 3n−1+5n−1 dzieli 5n+3n ⇔ dzieli 5*5n−1+3*3n−1 ⇔
dzieli −2*3n−1 ⇔ dzieli 2*3n−1
2*3n−1≤3n−1+5n−1 przy czym równość zachodzi dla n=1
dla innych n nie może być podzielności
odp. dla n=1
1 lis 13:04
kochanus_niepospolitus:
Grześ ... zauważ, że zarówno Adamm jak i ja pokazaliśmy, że liczbę 3n + 5n można rozpisać za
pomocą 3n−1 + 5n−1 w taki sposób, że 'zostaje' jeszcze liczba której moduł jest mniejszy
od samej liczby 3n−1 + 5n−1
1 lis 13:17
Grzes: ok już rozumiem dzieki
1 lis 13:18
Adamm: ja w swoim korzystałem z tego że
0<2*3n−1≤3n−1+5n−1
w przypadku rozwiązania kochanusa mamy
0≤5n−1−3n−1<5n−1+3n−1
tutaj możemy mieć podzielność gdy 5n−1−3n−1=0 czyli gdy n=1 (wychodzi na to samo)
1 lis 13:24