liczby zespolone
nie_rozumiem: Czy mógłby mi ktoś pokazać jak robić takie przykłady?
z + 2 = 0
Tutaj wyszło mi √2i oraz −√2i
Dobrze?
oraz
z2 − (3+7i)z − 10 + 11i = 0
Tu nie bardzo wiem jak.
1 lis 12:15
5-latek: A dlaczego 1 tak ?
Przeciez jest z a nie z2
nr 2 licz delte i z1 i z2
1 lis 12:17
nie_rozumiem: w pierwszym miało być z2 + 2 = 0, przepraszam za błąd.
a w tym drugim ta delta wychodzi −86i czyli tak jakby 86i2 * i czyli 86i3. Tak ma być?
1 lis 12:22
5-latek: Δ= −2i
1 lis 12:28
nie_rozumiem: dzięki pomyliłem znak.
Potem ze wzoru de Mocośtam wyliczamy pierwiastki i podstawiamy je do wzoru na pierwiastki
równania kwadratowego, prawda?
1 lis 12:37
5-latek: Po co
√Δ= .....
| | −b−√Δ | |
z1= |
| i z2 to samo tylko +√Δ |
| | 2a | |
1 lis 12:39