Równania logarytmiczne
Maciek: Rozwiąż:
a) log (log x) + log (log x
2 − 1) = 1
b) log
2x + log
3x + log
4x = 1
Ad (a)
log[log x (log x
2 − 1)] = log 10; t = log x
t (t
2 − 1) = 10

Ad (b)
| logxx | | logxx | | logxx | |
| + |
| + |
| = logxx |
| logx2 | | logx3 | | logx4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = log xx  |
| logx2 | | logx3 | | logx4 | |
1 lis 10:13
5-latek:
W a) bym tak zrobil ale nie okresliles dziedziny (tutaj latwo
b) tez dziedzina i bym zamienim logarytmy na podstawe 2
1 lis 10:23
karty do gry : a) Dziedzina
b) Dziedzina i zamień podstawy wszystkich logarytmów po lewej stronie na 2.
1 lis 10:25
Maciek: a) D = (1;
∞), nie wiem co dalej
b) D = (0;
∞)
| | log2x | | log2 | |
log2x + |
| + |
| = 1 |
| | log23 | | log24 | |
| | log2 | | log2x | |
log2x + |
| = 1 − |
| |
| | 2 | | log23 | |
| 3 | | log23 | | log2x | |
| * log2x = |
| − |
| |
| 2 | | log23 | | log23 | |
| | log2(3/x) | |
log2x3/2 = |
| |
| | log23 | |
x
3/2 = 1/x | *x
x
3 = 1
x = 1, jednak wątpię, że jest to poprawny wynik
1 lis 12:05
karty do gry : logx2 ≠ (logx)2 .
logx(logx2 − 1) = 10
logx(2logx − 1) = 10
t = logx , t > 0
t(2t − 1) = 10
1 lis 12:07
karty do gry : ale chwile.
Do dziedziny musi jeszcze dojść warunek :
logx2 − 1 > 0
logx2 > 1
x2 > 10
x > √10
1 lis 12:11
Maciek: t1 = −2
t2 = 5/2
t2 spełnia założenia
log10x = 5/2
x = 105/2; => również spełnia założenia dziedziny
1 lis 12:13
karty do gry :
log
2x + alog
2x + blog
2x = 1
log
2x(1 + a + b) = 1
x = 2
1/(1 + a + b)
Nie utrudniaj sobie niepotrzebnie życia.
1 lis 12:19
Maciek: Ale ile wynoszą wtedy a, b?
1 lis 12:23
1 lis 12:28
Maciek: Ahaaa... Czyli to co rozpisałem na początku jest ok, tylko niepotrzebne obliczenia potem
zacząłem robić? Ty skorzystałeś ze wzoru log
ac = b ⇔ a
b = c, a ja niepotrzebnie to
ciągnąłem?
Mam jeszcze dwa przykłady, jeśli miałbyś czas:
c) 3
7−x = 4
3 + x
2187 * 1/3
x = 64 * 4
x
2187/64 = 12
x
x = log
12 (2187/64)
Czy jest to poprawnie?
| ex − 1 | | 1 | |
| < |
| |
| e2x − 1 | | e2x − 1 | |
(e
x − 2)(e
2x − 1) < 0
t = e
x
(t − 2)(t
2 − 1) < 0
t
3 − 2t
2 − t + 2 < 0
(t−1)(t
2 − t − 2) < 0
(t − 1)(t + 1)(t − 2) < 0
Co dalej? e − liczba eulera
1 lis 12:33
karty do gry :
(ex − 1)(ex + 1)(ex − 2) < 0
(ex − 1)(ex − 2) < 0
x ∊ (0 ; ln(2))
1 lis 12:38
Maciek: Bardzo dziękuję i życzę dobrego dnia i odpoczynku.
1 lis 12:45