Problem z zadaniami
laurka: Hej, mam problem z trzema zadaniami, pomoże mi ktoś?
| | 1 | |
1. Wykaż, że |
| ≤ 1 dla a>0 i x∊R. |
| | ax + ax−1 − 1 | |
2. Wyznacz te wartości parametru a∊R, dla których jednym pierwiastkiem równania
−(x+1)
2+ax+3−a
2+a=0 jest liczba ujemna, a drugim liczba dodatnia. Moje pytanie: oprócz delty
większej od 0, jakie muszą być pozostałe założenia? trzeba rozpatrzeć to na kilka przypadków?
| | π | |
3. Wyznacz najmniejszą i największą wartość f(x)=cos2x−0,5cos(2x− |
| ) . Nie wiem w jaki |
| | 3 | |
sposób przekształcić funkcję do prostszej postaci. Zamiana cos2x i wprowadzenie sinusa chyba
niewiele da
1 lis 09:21
laurka: oj, w pierwszym jest pomyłka. w mianowniku jest ax + a−x −1
1 lis 10:00
laurka: ktoś ma pomysł?
1 lis 10:15
karty do gry : Dla dodatniego t masz :
co z kolei daje :
a
x + a
−x ≥ 2
a
x + a
−x − 1 ≥ 1
co jest tezą.
1 lis 10:19
karty do gry : iloczyn liczby dodatniej i ujemnej jest ujemy a o sumie niewiele możemy powiedzieć.
Wystarczy zatem warunek
x1 * x2 < 0
1 lis 10:20
karty do gry : Sprowadź do postaci
f(x) = Acos2x + Bsin2x
gdzie A,B są pewnymi liczbami rzeczywistymi.
Wtedy zbiór wartości jest równy :
f(R) = [ −√A2 + B2 , √A2 + B2 ]
1 lis 10:21
laurka: dziękuję bardzo za pomoc, mam jeszcze pytanie do ostatniego, skąd się wziął ten wzór na zbiór
wartości? da się go jakoś wyprowadzić? nigdy się z nim nie spotkałam, więc nie za bardzo wiem
jak go stosować
1 lis 10:34
karty do gry : Np z nierówności Schwarza.
Bądź z obserwacji:
| | A | | B | |
f(x) = √A2 + B2( |
| cos2x + |
| sin2x) |
| | √A2 + B2 | | √A2 + B2 | |
Liczby któe stoją przy cos2x oraz sin2x spełniają jedynkę trygonometryczną stąd znajdziemy kąt
θ
taki, że jedna z nich będzie cosinusem bądź sinusem tego kąta. Wyrażanie w nawiasie zwija się
do wzoru na sinus bądź cosinus różnicy kątów np:
f(x) =
√A2 + B2cos(2x + θ).
a ponieważ
−1 ≤ cos(2x + θ). ≤ 1
to
−
√A2 + B2 ≤ f(x) ≤
√A2 + B2
1 lis 10:39