logarytmy
Ala: oblicz :
5log3 7 − 7log3 5
31 paź 22:44
Eta:
Wykazujemy ,że
5log37=7log35
log37=x ⇒ 7=3x
L=5x , P=(3x)log35= 3log35x= 5x ⇒L=P
to 5log37−7log35=0
31 paź 22:51
Ala: Dziękuję bardzo

nie wpadłam na pomysł przeniesienia na drugą stronę równania, a tak
rzeczywiście łatwiej to obliczyć!
Jeszcze raz dziękuję
31 paź 22:55
Eta:
alogcb=blogca
31 paź 22:58
Ala: A jak to udowodnić? Tak samo jak ten przykład tylko na literkach?
31 paź 23:00
Eta:
Dokładnie tak
31 paź 23:01
Ala: Dziękuje jeszcze raz!
31 paź 23:02