Eta:

1/ z tw. o odcinkach stycznych
|AD|=|AE|=6 , |BD|=|BE|=8 i |EC|=|FC|=x , x>0
2/ P=rp p−− połowa obwodu , P−−pole Δ , p= 14 +x
P(ABC)=4(14+x)
3/ w trójkącie ADS ( AS −− odcinek dwusiecznej ... dlaczego? ...
|AS|=
√36+16=2
√13
| 2 | | 3 | |
sinα= |
| i cosα= |
| |
| √13 | | √13 | |
| 12 | |
sin(2α)=2sinα*cosα= |
| |
| 13 | |
| 1 | | 12 | |
P(ABC)= |
| *|AB|*|AC|*sin(2α) = 7*(6+x)* |
| |
| 2 | | 13 | |
to porównując pola :
4*13(14+x)= 7*12(6+x)
...........................
x= 7
Obwód i pole ........ oblicz już samodzielnie

2/ sposób
Można pole P(ABC) policzyć ze wzoru Herona
i P=rp
i też te pola porównać
.......
i wyznaczyć
x