asd
dudek: Jak rozwiązać te zadanie zdjecie:
https://imgur.com/y1bav96
jakoś kombinowaniem mi sie udało wyznaczyć x ale chyba nie tak to powinno sie robic
31 paź 22:16
: my tu nie rozwiazujemy ze zdjęć, musisz wszystko ładnie przepisać
31 paź 22:19
Jerzy:
Gdybyś bywał na forum, nie miałbyś problemu z tym zadaniem.
31 paź 22:19
dudek: Niestety niemoge byc na forum 24/7

prosze o pomoc
31 paź 22:20
Mila:
(p{3+
√2)
x+(
√3−
√2)
x=10
| | 1 | |
⇔(p{3+√2)x+ |
| x=10 |
| | (√3+√2) | |
(p{3+
√2)
x=t, t>0
t
2−10t+1=0
Δ=96
√96=4
√6
| | 10−4√6 | | 10+4√6 | |
t= |
| lub t= |
| |
| | 2 | | 2 | |
t=5−2
√6 lub t=5+2
√6
t=(
√3−
√2)
2 lub t=(
√3+
√2)
2
| | 1 | |
(√3+√2)x=(√3−√2)2= |
| |
| | (√3+√2)2 | |
⇔x=−2
lub
(
√3+
√2)
x=(
√3+
√2)
2
x=2
31 paź 22:40
dudek: Dziekuje

jutro przeanalizuje bo ide spać
31 paź 22:45