w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt płaski przy wierzchołku ma miarę alfa
Jabur: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt płaski przy wierzchołku ma miarę alfa. znajdz
tangens kata nachylenia płaszcyzny, przechodzacej przez środki sąsiednich krawędzi podstawy i
wierzchołek ostroslupa do płaszczyzny podstawy
31 paź 21:37
Mila:

|DB|=a
√2=|AC|
α
1) W ΔSOP:
2) W ΔBCS:
a
2=b
2+b
2−2b*b cosα
a
2=2b
2−2b
2*cosα
a
2=2b
2*(1−cosα)
3) w ΔSOC:
4)
31 paź 22:17
Mila:
w mianowniku :
√1−cosα
31 paź 22:42