Rozwiązanie równania wielomianu
Satan: Dana jest funkcja f(x) = (x−a)2 * [ a(x−a)2 − a − 1]
Dla a = 2 rozwiąż równanie f(x) = 2
Podstawiałem za a liczbę 2, wymnożyłem wszystko, ale nie wiem jak ugryźć ten wielomian.
31 paź 21:28
Eta:
Piszę
31 paź 21:31
Eta:
f(x)= (x−2)2[2(x−2)2−3] = 2(x−2)4−3(x−2)2
f(x)=2 i podstawienie (x−2)2=t, t≥0
2t2−3t−2=0 ⇒ (t−2)(2t+1)=0 i t≥0 ⇒ t=2
to (x−2)2=2 ⇒ x−2=√2 v x−2=−√2
x=2+√2 v x=2−√2
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈
31 paź 21:35
jc:
t=(x−a)2
a = 2
t (2t−3)=2
2t2−3t−2=0
Δ =25
t = (3 ± 5)/4 = −1/2, 2
(x−2)2 = 2
x−2 = ± √2
x = 2 ± √2
31 paź 21:37
Eta:
31 paź 21:40
Satan: Aż mi wstyd, że o tym nie pomyślałem

Chyba za dużo na dzisiaj. Dziękuję za rozwiązanie, teraz z całą resztą powinienem dać sobie
radę.
Jeszcze raz dziękuję, Eta
31 paź 21:41
Eta:
Na zdrowie ...

( a wstyd ....to jest "kraść"..... i "Wielcy" się tego nie wstydzą
31 paź 21:43