Ekstrema lokalne i monotoniczność
Yves:
Proszę o wyliczenie ekstremów i monotoniczności, w wyniku mam problem z przedziałami
Miejsca zerowe : −1,−5
31 paź 21:23
PW: Jakie miejsca zerowe?
31 paź 21:26
Eta:
31 paź 21:26
Yves: podbijam
1 lis 10:07
5-latek:

Problem miejscc zerowych rozwizuje sobie tak (jesli nie potrafie od razu
Rysuje sobie wykres tej funkcji w programie i wtedy widze
(x+1)
2=0 ⇒x=−1 ale wtedy dostaje niedozwolone dzielenie przez 0
D(f)= R\{−1}
Miejsce zerowe
(x−1)
3=0 ⇒x=1 (nalezy do dziedziny
1 lis 10:15