liczby zespolone
aga: 2(a+bi)+(3−i)*(a−bi)=5+4i
Wyszło mi ze a= 2 1/4 b= − 6 1/4
z= 2 1/4 − 6 1/4 * i
Będzie tylko jedno z jako wynik czy Znowu coś pominelam?

Drugi przyklad: a−bi−i−a−bi+i=0
Wyszło mi b=0 bo a się zredukowalo czyli z=0?
Proszę bardzo o sprawdzenie/ pomoc w tych przypadkach.
31 paź 21:00
jc:
z = a+bi, w= a−bi
2z + (3−i) w = 5+4i / −2 / 3+i
(3+i)z + 2w = 5−4i / 3−i / −2
6 z = (5−4i)(3−i)−2(5+4i) = 1 −25i
6 w = (5+4i)(3+i)−2(5−4i) = 1 + 25i
z = (1−25i)/6
w= (1+25i)/6
a=1/6, b = −25/6
31 paź 21:27
aga: Dziękuję
31 paź 22:44