matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż
mat17:
Wykaż,ze do zbioru wartości funkcji
1
f(x)= (
)
x
2
−2x−1
dla x∊<2,4>
√
2
należy tylko jedna liczba całkowita
31 paź 19:29
Kacper:
1
Zadaj sobie pytanie dla jakiego wykładnika w (
)
w
jest liczbą całkowitą
√
2
31 paź 19:33
Eta:
y=x
2
−2x−1 x
w
=1 ∉<2,4> y(2)=−1−−min y(4)=7 −−max
1
dla a=
funkcja wykładnicza f(x)=a
x
−− jest malejaca
√
2
zatem dla x∊<2,4>
√
2
ZW
f
=<f(4), f(2)> = <(1/
√
2
)
7
,(1/
√
2
)
−1
>=<
,
√
2
>
16
do tego przedziału należy tylko liczba
1
−− całkowita c.n.w
31 paź 20:05
mat17:
Dzięki Eta
31 paź 22:39