liczby zespolone
aga: z2= 4z z jest sprzezone z=a−bi a normalne z to a + bi
(a+bi)2=4a−4bi
Trzeba rozwiązać to równanie
31 paź 19:12
'Leszek: Wykonaj potegowanie i przyrownaj czesci urojone do siebie i czesci rzeczywiste !
31 paź 19:17
aga: Wyszło mi ze a= − 2 i do tego odpowiednio wyliczylam b, które ma 2 rozwiązania
W odpowiedzi jest jeszcze ze b=0 i nie wiem skąd to akurat się wzięło
31 paź 19:23
jc:
Liczymy moduł z obu stron
|z|2=4|z|
|z|=0 lub |z|=4
z =0
z ≠ 0
Mnożymy obie strony przez z.
z3 = 4*42
z = 4 lub z = 2(−1+i √3) lub z =2( − 1 + i√3)
31 paź 20:01
aga: a
2+2abi−b
2=4a−4bi
a
2−b
2=4a
2ab=−4b
a=−2
Podstawiajac do a
2−b
2=4a to b=2
√3 lub b= − 2
√3 ciekawe skąd jeszcze b=0


?
31 paź 20:18
aga: Nie liczyliśmy na zdjęciach jakiegoś modułu....
31 paź 20:19
jc:
2ab=−4b ⇔ (a+2)b = 0 ⇔ a=−2 lub b = 0
A moduł to nic wielkiego.
(a+bi)(a−bi)=a2+b2=|a+bi|2
31 paź 20:31
Mila:
(a+bi)2=4a−4bi gdzie a, b∊R
a2+2ab*i−b2=4a−4bi
(a2−b2)+2ab*i=4a−4bi
a2−b2=4a i 2ab=−4b
−−−−−−−−−−−−−−
2ab+4b=0
b*(2a+4)=0
b=0 lub a=−2
31 paź 20:32
aga: Dziekuje bardzo za pomoc.
31 paź 20:53