Szkicowanie i własności funckji homograficznej
Sylwia: Naszkicuj wykres funkcji homograficznej F. Omów jej własności, jeśli:
31 paź 18:42
Sylwia: Trzeba wziąć pod uwagę takie własności jak: dziedzina, zbiór wartości, miejsce zerowe,
monotoniczność, punkty przecięcia z osią OX i OY, środek symetrii i osie symetrii,
wierzchołki, parzystość i równowartościowość funkcji
31 paź 18:51
Janek191:
| | x + 1 | | x − 1 + 2 | | 2 | |
a) f(x) = |
| = |
| = |
| + 1 |
| | x − 1 | | x − 1 | | x −1 | |
D = ℛ \ { 1}
ZW = ( −
∞, 1) ∪ (1, +
∞)
Miejsce zerowe : x = − 1
Funkcja maleje w ( −
∞, 1), ( 1 , +
∞)
Z osią OX: A = ( − 1, 0)
Z osią OY: B = ( 0, −1)
Środek symetrii P = ( 1, 1)
Osie symetrii : y = x i y = − x + 2
itd.
31 paź 19:05
Eta:
Pięknie wykolorowane...
Janek
31 paź 19:18
Sylwia: Dziękuje bardzo

a wierzchołki jak się oblicza?
31 paź 19:41
Janek191:
Przecięcie wykresu z prostą y = x
31 paź 19:42
Janek191:
x + 1 = x
2 − x
x
2 −2 x − 1 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−1) = 4*2
√Δ = 2
√2
| | 2 − 2√2 | |
x = |
| = 1 − √2 lub x = 1 = √2 |
| | 2 | |
i y = x
więc
C = ( 1 −
√2, 1 −
√2) D = ( 1 +
√2, 1 +
√2)
31 paź 19:46
Sylwia: Naprawdę dziękuję!

A jeszcze jedno pytanie jak zobaczyć czy ta funkcja jest parzysta,
nieparzysta i różnowartościowa?
31 paź 19:57
Janek191:
Różnowartościowa, jeśli dla każdego x1 . x2 ; [ f(x1} = f(x2) ⇒ x1 = x2 ]
31 paź 20:00
Janek191:
Funkcja parzysta
f(−x ) = f( x)
Funkcja nieparzysta
f(− x) = − f(x)
Funkcja parzysta − jej wykres jest symetryczny względem osi OY
Funkcja nieparzysta − jej wykres jest symetryczny względem O = ( 0, 0)
31 paź 20:03
Sylwia: Dzięki wielkie! Już teraz rozumiem
31 paź 20:40