Rozwiąż układ równań
kostka: Hej, mam za zadanie rozwiązać układ równań:
/2x+y/=1
x+y=2
dla 2x+y≥0 wychodzi 2x+y=1 ⇒ y=3 ⇒x=−1
dla 2x+y<0 wychodzi −2x−y=1⇒y=5 ⇒ x=−3
Zgadza się to z odpowiedziami, ponieważ (x,y)=(−3,5) lub (x,y)=(−1,3), jednak mam pytanie do
drugiego przykładu,
kiedy to mam taki układ:
2x−y+4=0
y+1=/x−2/ dla /x−2/≥0 wychodzi x=−7, y=−10 dla /x−2/<0 wychodzi x=−1,y=2
Odpowiedź to tylko (−1,2), mógłby ktoś wytłumaczyć mi dlaczego bierzemy tu pod uwagę tylko tą
jedną odpowiedź?
Myślałam, że chodzi o to,że przy x=−7 x nie jest większy/równy zero, więc nie możemy podać tej
odpowiedzi, ALE przecież w pierwszym układzie podaliśmy obie odpowiedzi, a x dla ≥0 wynosi −1,
niezbyt to rozumiem