wytłumaczenie przykładu
pan szarik: może ktoś wytłumaczyć co to za trick?
| x−1+1 | |
| = <−−− (rozbicie na 2 ułamki) |
| x−1 | |
Jeśli na miejscu 1 w mianowniku byłoby jakieś dłuższe wyrażenie to postępujemy analogicznie?
czyli
| x−wyr+wyr | |
| co by było gdyby w miejsce 1 wstawić np. wartość bezwzględną ?było by |
| x−wyr | |
podobnie?
Niby taka podstawowa rzecz w matmie, ale jednak mnie intryguje

II sprawa:
kiedy możemy takie wyrażenie wymnożyć w prosty sposób : mianownik razy liczebnik ?
czyli x
3(x
4−1) jakie warunki muszą być spełnione? i kiedy nie można tak robić?
31 paź 16:35
jc: Mógłbyś próbować tak:
| x3 | | x3 | | x(x2−1)/2 + x(x2+1)/2 | |
| = |
| = |
| |
| x4−1 | | (x2−1)(x2+1) | | (x2−1)(x2+1) | |
To coś podobnego do Twojego rachunku.
31 paź 16:42
PW: | | a | |
Mianownik razy liczebnik? Na pewno generalnie |
| ≠a.b. Być może myślisz o badaniu |
| | b | |
znaku wyrażenia, ale matematyki nie da się tak opowiadać. ("wymnożyć w prosty sposób").
31 paź 16:45
Mila:
1)
Zamiast dzielić pisemnie licznik przez mianownik rozpisujesz tak, aby w liczniku otrzymać ,
to co jest w mianowniku ± liczba, aby nie zmienić wartości licznika.
W ten sposób w Twoim przykładzie otrzymałeś postać kanoniczną funkcji homograficznej.
To jest przydatne np. do rysowania wykresu tej funkcji, odczytywania własności tej funkcji.
2)
To zależy po co to mnożenie potrzebne,
Mnożymy
licznik przez mianownik np. dla zbadania kiedy ułamek ma wartość ujemną albo
dodatnią.
zał. x
4−1≠0
31 paź 16:46
pan szarik: racja, racja licznik. za bardzo się w myślach zatopiłem nie zważając, że coś źle pisze
31 paź 16:51
pan szarik: | | x3 | |
do drugiego przykładu zapomniałem dodać |
| ≤0 |
| | x4−1 | |
rozumiem, że jeszcze trzeba dziedzinę podać? by móc później mianownik z
licznikiem
wymnożyć
31 paź 16:57
PW: Komentarz do tego powinien być taki, np.
(iloraz ma taki sam znak jak iloczyn), Komentarz ten jest konieczny, inaczej pojawiają się
"chwyty" typu "pomnożę licznik przez mianownik", co generalnie jest niedozwolone.
31 paź 17:05