granica ciąu
zb1337: obliczyć granice ciągu
31 paź 16:30
jc:
| | 64n − 16*7 | | 1 − 16*7/64n | |
= |
| = |
| = ... |
| | 16(64n − 5) | | 16(1−5/64n) | |
31 paź 16:35
zb1337: skąd na górze te −16 a na dole 16*(...) ?
31 paź 16:42
jc: Licznik i mianownik pomnożyłem przez 16.
Możesz nie mnożyć
| | (1/16) 64n − 7 | |
... = |
| |
| | 64n − 5 | |
31 paź 16:44
zb1337: skoro powinienem podzielić przez najwyższą potęgę n w mianowniku,a n jest w potędze liczby,
to dzielę przez 64n? tak
31 paź 16:52
jc: TAK
31 paź 17:38