https://www.zadania.info/d38/9171705
Agnss: Dla jakich wartości parametru m równanie |x − 2| = 2m + 1 ma jedno rozwiązanie?
Znalazłam odpowiedź tutaj:
https://www.zadania.info/d38/9171705
Jednak bardzo bym prosiła, mógłby ktoś mi rozpisać jak to
rozwiązać? Jakoś nie mogę tego zrozumieć
31 paź 15:10
Adamm: będzie miało jedno rozwiązanie kiedy y=2m+1 przetnie y=|x−2| dokładnie w jednym miejscu
czyli dla 2m+1=0
31 paź 15:12
Agnss: Rozumiem, i to zawsze działa tak, że jeśli prawą stronę przyrównam do zera to równanie będzie
miało jedno rozwiązanie?
31 paź 15:15
Adamm: nie rozumiesz
31 paź 15:17
Eta:

graficznie
rysujesz wykresy
f(x)=|x−2| i
y=2m+1
2 rozwiązania dla 2m+1>0
0 rozwiązań dla 2m+1<0
1 rozwiązanie dla 2m+1=0 ⇒ m= −1/2
algebraicznie
1 rozwiązanie gdy prawa strona =0
zatem 2m+1=0 ⇒ m= −1/2
31 paź 15:17
'Leszek: Dla rownania liniowego tak , dla rownania kwadratowego np. | x2 − 4 | = 2m beda dwa
rozwiazania dla m = 0 .
31 paź 15:19