asd
dudek: Czy moge to tak zapisać?
przykład: (x−4)
√x+1 < 4−2x zał: x≥−1
Niech t=
√x+1, t≥0
(x+1−5)
√x+1 < −2(x+1−3)
(p
2−5)
√x+1 < −2(p
2−3)

coś mi tu niepasuje bo x−4 bedzie ujemne dla inny x'ow niz kwadrat pierwistka czyli w.bezwzg −
5
może jakis inny pomysl jak zastosowac podstawienie?
31 paź 14:53
dudek: miało być (t2−5)t < −2(t2−3)
31 paź 14:54
Jerzy:
Mało założeń. Musi być jeszcze: 4 − 2x ≥ 0
31 paź 14:55
'Leszek:
√x+1 = t , t≥ 0 ⇒ x= t2 −1 i podstaw do nierownosci
Pamietaj o zalozeniach !
31 paź 14:57
dudek: Jerzy z czego wynika to założenie, że 4−2x ≥ 0?
31 paź 15:05
31 paź 15:12