Funkcje
Blackie123: 1. (X2/x−3) + (−2x/3−x)=4x−12
2.Funkcja f (x)=(2x+b)/(x−c) jest funkcją homograficzną malejacą w każdym z przedziałów
(−∞;1)(1;∞) a do jej wykresu należy punkt A (9;2.5)
A)oblicz wartość b i ć
B)wyznacz zbiór wartości
C)naszkicuj wykres
D)odczytaj z wykresu zbiór tych argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości większe od 4.
3.funkcja homograficzna dana jest wzorem f (x)=(2x−9)/(x−3). Przeksztalc wzor funkcji do
postaci
F (x)=(a/(x−p) ) +q gdzie a≠0. Podaj dziedzinę zbiór wartości i przedziały monotonicznosci i
miejsca zerowe.
31 paź 14:50
Janek191:
| | x2 | | −2 x | |
1. |
| + |
| = ? |
| | x − 3 | | 3 − x | |
31 paź 15:03
Janek191:

2.
Maleje w ( −
∞, 1) oraz w ( 1, +
∞) więc c = 1
oraz
| | 2*9 + b | | 18 + b | |
f(9) = |
| = |
| = 2,5 |
| | 9 − 1 | | 8 | |
zatem
18 + b = 20
b = 2
==================
| | 2*( x − 1) + 4 | | 4 | |
b) f(x) = |
| = |
| + 2 |
| | x −1 | | x −1 | |
ZW = ( −
∞, 2) ∪ (2 , +
∞)
===================
31 paź 15:14
Blackie123: W pierwszym zadaniu pierwszy nawias powinno być (x2+1)/x−3
31 paź 15:27
Janek191:
| x2 + 1 | | −2 x | | x2 + 1 | | 2 x | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x − 3 | | 3− x | | x −3 | | x − 3 | |
| | x2 +2 x + 1 | | (x + 1)2 | |
= |
| = |
| |
| | x − 3 | | x − 3 | |
31 paź 16:12