z definicji heinego
Dobra: Korzystając z definicji Heinego granicy funkcji w punkcie, oblicz lim f(x), jeśli
Prosze o wytłumaczenie kompletna pustka , nie rozumiem tego

f(x) = x
3 −1 / x−1 , x
0=1
f(x) = x−27 /
3√x −3 , x
0 =27
31 paź 14:35
'Leszek: Podstaw : x= 1+1/n , oblicz granice dla n→∞
nastepnie podstaw x= 1−1/n i nastepnie oblicz granice n →∞
31 paź 14:43
g: Ale czy tak można? Definicja mówi, że granica g istnieje, jeśli dla KAŻDEGO ciągu {xi}
zbieżnego do x ciąg {f(xi)} jest zbieżny do g.
31 paź 14:48
'Leszek: Tak , ja napisalem to troche w skrocie aby naprowadzic ucznia co ma poszukac .
31 paź 14:50
Dobra: nie rozumie dlaczego mam tak podstawic?
31 paź 14:58
Adamm: można tak podstawić by wykazać że granica NIE istnieje
nigdy na odwrót
31 paź 15:00
'Leszek: Poczytaj ze zrozumieniem definicje granicy funkcji wg.Heinego !
Ja napisalem Ci praktyczna wskazowke postepowania , pamietaj o zalozeniach !
31 paź 15:02
Adamm: f(x)=x2+x+1, x≠1
bierzemy dowolny ciąg xn≠1 dla n∊ℕ oraz limn→∞ xn = 1
korzystamy z arytmetyki ciągów
limn→∞ xn2+xn+1 = 3
dla dowolnego ciągu xn takiego że dla każdego n, xn≠1 mamy
limn→∞ xn = 1 ⇒ limn→∞ f(xn) = 3
zatem
limx→1 f(x) = 3
31 paź 15:03