Równania i nierówności wielomianowe
Maciek: Oblicz:
a) x
2 + x − 2
√x2 + x − 2 − 5 = 0
c) (
√2 − √3)
x + (
√2 + √3)
x = 4
d) x
log x = 100x
31 paź 13:21
Jerzy:
d) ⇔ logx*logx = log100 + logx
logx = t
t2 − t − 2 = 0 i działaj.
31 paź 13:25
31 paź 13:29
'Leszek: a)
x
2 + x − 2 −2
√x2 +x −2 − 3 = 0
Dziedzina : x
2 +x −2 ≥ 0
Podstawienie :
√x2 +x −2 = t
Rozwiaz rownanie : t
2 −2t −3=0
| | 1 | |
c) podstawienie ( √2−√3 )x = t , , t> 0 , ( √2+√3)x = |
| |
| | t | |
Rozwiaz rownanie t +1/t −4 = 0 ⇔ t
2 −4t +1 = 0
31 paź 13:31
Jerzy:
a) Założenie: x2 + x − 2 ≥ 0
√x2 + x − 2 = t i t ≥ 0 x2 + x − 2 = t2
t2 + 2 − 2t − 5 = 0 ... idziałasz.
31 paź 13:34
Maciek: Zrobiłem wszystkie podpunkty oprócz c).
Nie rozumiem dlaczego (
√2 + √3)
x jest odwrotnością (
√2 − √3)
x
t
1 = 2 −
√3 ⇒ x = 2
t
1 = 2 +
√3 ⇒ x = −2
31 paź 15:06
'Leszek: Poniewaz √2−√3*√2+√3 = 1 , sprawdz !
31 paź 15:08
Maciek: Faktycznie, nie zauważyłem. Dziękuję.
31 paź 15:14