funkcja odwrotna
nieczający: f(x)=x2 −4x+2 D=(−∞,−2]
Podaj wzór na funkcję odwrotną do f i podaj jej dziedzinę.
y=x2 −4x+2
y=(x−2)2−4+2
y=(x−2)2−2
y+2=(x−2)2
√y+2=x−2 ⋁ √y+2=−x+2
x=2+√y+2 ⋁ x=2−√y+2
Teraz wybieram równanie po prawej, tylko nie rozumiem dlaczego. Wiem, że ma to coś wspólnego z
dziedziną.
Nie wiem też jak wyznaczyć dziedzinę tej funkcji odwrotnej.
31 paź 13:16
nieczający: Dziedziną funkcji odwrotnej jest obraz f czyli [14, ∞).
Nie wiem skąd się to bierze.
31 paź 13:53
Jerzy:
Dziedziną funkcji wyjściowej jest (−∞,−2]
W tym przedziale funkcja f(x) osiąga minimalną wartośc f(−2) = (−2)2 −4(−2) + 2 = 14
Zatem zbiór wartości funkcji f(x) w podanej dziedzine, to : [14;+∞)
31 paź 13:56