Pochodne
Majaa: Oblicz pochodną:
f(x)= x4+ 4x
Oczywiście x4 jest jasne, czyli 4x3
Niestety kompletnie nie rozumiem drugiej części, czy mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć w
jaki sposób się to wylicza?
Znam zasadę (ax)`= ax* loga, ale nie umiem się odnieść do niej na przykładzie.
31 paź 11:46
5-latek: f'= 4x3+4xln4
31 paź 11:48
Adamm: (ax)'=ax*lna
f'(x)=(x4+4x)'=(x4)'+(4x)'=4x3+4x*lna
31 paź 11:49
Majaa: To jest już wynik końcowy, samo podstawienie do wzoru? Wynik w symbolabie wychodzi w postaci
4x3+ln(2)* 22x+1 i nie wiem z czego to wynika
31 paź 11:56
Jerzy:
Prawidłowa pochodna jest taka, jak napisali koledzy.
31 paź 11:58
Adamm: widocznie ten program nie jest dla ciebie
31 paź 12:00
Jerzy:
To jest to samo , tylko Symbolab liczy tak:
(4x)' = (22x)' = ln(2)*22x*2 = ln(2)*22x+1
31 paź 12:02
iteRacj@: pewnie niezrozumiałe jest to przejście:
4x*ln4 = 22x* ln(22) = 22x* 2* ln(2) = (22x+1)* ln(2) = ln(2)*(22x+1)
31 paź 12:03
Majaa: Już jasne, dziękuję
31 paź 12:06
iteRacj@: 
trzymaj się, to wszystko da się policzyć
31 paź 12:10
5-latek: Jednak nie wszystko
Sprawiasz komus przyjemnosc . Liczysz na to samo a tu niestety
zonk
31 paź 12:16