Zbiory
Martin: Na pierwszym roku Elektroniki jest 140 studentów. Część z nich zapisała się na brydża i tenis
stołowy, przy czym na brydża zapisało się dwa razy więcej studentów niż na tenisa. Studentów,
którzy nie wybrali się na żaden z tych sportów jest o 35 więcej niż tych co chodzą na oba
kursy.Ponadto 85 studentów uczęszcza na co najmniej jeden kurs. Ilu studentów chodzi na brydża
a ilu na tenis stołowy.
Trzeba to zrobić zbiorami
S−Suma wszystkich studentów
B−zbiór tych co grają w brydża
T−zbiór tych co grają w tenisa
Y−zbiór tych co nie grają ani w tenisa ani w brydża
S=140
|B∩T|=3x // 2x−to ci co chodzą na brydza i x − na tenisa
S−|B|−|T|+|B∩T|=35 // Ci co nie chodzą na żaden sport
|B|+|T|−|B∩T|=85 // Ci co się zapisali na co najmniej jeden kurs.
Wychodzą mi z tych równań jakieś bzdury.
31 paź 10:37
iteRacj@:
dlaczego piszesz "Trzeba to zrobić zbiorami" ?
równania są źle ułożone, popraw je
31 paź 10:56
Jerzy:

Mamy:
140 − 85 = 55
x + 35 = 55 ⇔ x = 20
2y + y − 20 = 85 ⇔ 3y = 105 ⇔ y = 35
Odp: Brydż: 70 , Tenis: 35 , Żaden: 55
31 paź 10:57
Adamm: |S|=140
|B|=2*|T|
|Y|=|B∩T|+35
|B∪T|=85
|S|=|Y|+|B∪T| ⇒ |B∩T|=20
|B∪T|=|B|+|T|−|B∩T| ⇒ |T|=35, |B|=70
31 paź 11:01
kochanus_niepospolitus:
0)
|B∪T| = |B| + |T| − |B∩T|
|B∪T| + |B∪T|' = 140
|B∪T| = 85
|B∩T| + 35 = |B∪T|' a więc:
|B∪T| + |B∩T| + 35 = 140 −> |B∩T| = 20
|B| + |T| = 105
|B| = 2*|T|
a więc:
|B| = 70 ; |T| = 35
31 paź 11:03
iteRacj@:

niech równania opisują ilość, liczebność a nie "zbiory"
2x−ilość tych, co chodzą na brydża
x − ilość tych, co chodzą na tenisa
y − ilość tych, co chodzą i na tenisa i na brydża
y + 35 − ilość tych, co chodzą ani na tenisa ani na brydża
2x + x −y = 85
y + 35 − y + 3x = 140
31 paź 11:04
iteRacj@:
na szczęście wszyscy mamy taki sam wynik!
31 paź 11:09
Martin: Dziękuję wam za pomoc. Stawiam
31 paź 11:14
yht:
x − tenis
2x − brydż
d − dwa kursy
t − jeden kurs
d+35 − brak kursów
{ d+t+d+35 = 140
{ t+d = 85
rozwiązując układ równań
{ d = 20
{ t = 65
2x−20 − tylko brydż
x−20 − tylko tenis
2x−20 + x−20 = 140 − 20 − (d+35)
3x−40 = 120−(20+35)
3x−40 = 120−55
3x−40 = 65
3x = 105
x = 35
2x = 70
31 paź 11:24
iteRacj@:
to jest bardzo miłe podziękowanie
31 paź 11:37