| AP | a | |||
punktów P płaszczyzny dla których | = | . | ||
| PB | b |
| √(x−1)2+y2 | |
= r | |
| √x2+y2 |
| 1 | r | |||
(x− | )2 + y2 = ( | )2 | ||
| 1−r2 | 1−r2 |
Trzeba skonstruować dwa odcinki (załóżmy że a < b):
| 1 | b2 | |||
1) odległość środka okręgu od punktu B: S = AB* | = AB* | |||
| 1−r2 | b2−a2 |
| a | ||
Rysunek pokazuje jak konstrukcyjnie wyznaczyć odcinek o długości x = c* | . | |
| b |
| b | b | |||
S = (AB * | ) * | |||
| b−a | b+a |
| a | ||
R = S * | ||
| b |
Albo prościej
Wg. rysunku: przy pomocy par (a,b), (2a,2b), lub jakiejkolwiek (k*a,k*b) wyznaczyć trzy
punkty okręgu. Mając trzy punkty można już wyznaczyć środek okręgu i cały okrąg.
| a | ||
2) | ≠1 − Okrąg Apoloniusza. | |
| b |