Roznowartosciowosc funkcji
pasek: Sprawdz i udowodnij czy f: ℕ → ℤ zdefiniowana w ponizszy sposob jest roznowartosciowa oraz "na"
ℤ.
| | ⎧ | x/2, gdy x jest parzysty | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x−1)/2, gdy x jest nieparzysty | |
31 paź 06:48
pasek: Mam juz udowodnione, ze nie jest roznowartosciowa. Moglby ktos pomoc z "na"?
31 paź 07:40
kochanus_niepospolitus:
oczywiście że nie jest "na".
Dla parzystych idziesz od 1 do +∞
Dla nieparzystych od 0 do −∞
Więc pokrywasz cały zbiór liczb całkowitych
31 paź 07:47
kochanus_niepospolitus:
A czemu nie jest różnowartościowa ta funkcja
31 paź 07:47
pasek: Nie rozumiem, 1 nie jest parzyste przeciez, gdyz ∀n∊ℤ ∄n: 1 = 2n.
Nie jest roznowartosciowa, poniewaz f(0) = f(1) = 0.
31 paź 08:03
kochanus_niepospolitus:
pasek −−− jaką masz definicję zbioru liczb naturalnych
31 paź 09:28
kochanus_niepospolitus:
Dla parzystych 'x' idziesz (czyli wartości y) od 1 do +
∞ <−−− tak to miałeś odczytać
31 paź 09:28