GEOMETRIA
Kinia: TRÓJKĄT RÓWNORAMIENNY ABC, W KTORYM AC=BC ROZCIETO ODCINKIEM AD NA DWA TROJKATY ROWNORAMIENNE
DAB I CAD TAK, ZE AB=DB I CD=AD. UDOWDONIJ ZE KAT ACB= 180STOPNI/7.
31 paź 00:43
Eta:

ΔADC równoramienny o kątach |∡DAC|=|∡DCA|=γ
kąt ADB jest kątem zewnętrznym ΔADC zatem ma miarę 2γ
ΔABD równoramienny to |∡BAD|=|∡BDA|=2γ
i trójkąt ABC równoramienny to |∡BAC|=|∡ABC|=3γ
zatem wΔABC :
c.n.w
31 paź 01:32
Eta:
@Kinia
Czy oprócz wrzucania zadań ..... znasz takie słowo "dziękuję" ?
31 paź 01:33
Kinia: @Eta − Tak, znam, i oczywiscie bardzo dziekuje Pani za pomoc, ale zadanie dodawalam o godzinie
00:43, później poszłam już spać i dzisiaj rano dopiero zobaczylam te odpowiedz do zadania.
Jeszcze raz dziekuje.
31 paź 09:46
Kinia: A dałoby sie tez to zadanie rozwiazac z podobienstwa trojkatow np. z cechy bkb?
31 paź 10:08
5-latek: A mozesz nie krzyczec ?
Zle sie czyta .
31 paź 10:08
Kinia: Tak, przepraszam, tak jakos napisalam.
31 paź 10:32
Jerzy:
A gdzie tu widzisz trójkąty podobne ?
31 paź 10:35
Kinia: Nie wiem.

Tak po prostu zapytałam.
31 paź 10:38