Na przeciwprostokątnej AB trojkata prostokatnego ABC wybrano punkty D i E w taki
Kinia: Na przeciwprostokątnej AB trojkata prostokatnego ABC wybrano punkty D i E w taki sposob, by
lACl=lAEl oraz lBCl=lBDl. Udowodnij, że lkąt DCEl= π/4.
30 paź 23:33
Eta:
Maluję
30 paź 23:45
Eta:

2α+2β=90
o ⇒ α+β=45
o
trójkąty ADC i BEC −−− równoramienne o kątach odpowiednio
90
o−α i 90
o−β
zatem w trójkącie ADC
|∡DCE|= 180
o −(90
o−α+90
o−β)= ... =α+β=
45o
c.n.w
30 paź 23:54
Eta:
Literki przestawiłam ( ale to nie wpływa na wynik)
Popraw na rys. : tam gdzie D ma być E a tam gdzie E ma być D
31 paź 00:02
Kinia: Dziękuję.
31 paź 09:47