W oparciu o twierdzenie o sumie miar katow w trojkacie uzasadnij, że suma miar k
Kinia: W oparciu o twierdzenie o sumie miar katow w trojkacie uzasadnij, że suma miar katow dowolnego
n−kata wypuklego wynosi (n−2)π.
30 paź 23:31
Kinia: Na przeciwprostokątnej AB trojkata prostokatnego ABC wybrano punkty D i E w taki sposob, by
lACl=lAEl oraz lBCl=lBDl. Udowodnij, że lkąt DCEl= π/4.
30 paź 23:32
5-latek: Bokow musi byc wiecej niz 3 w takim wielokacie
Wzor ten jest dla katow wewnwtrzych wielokata
Chca obliczyc sume tych katow dzielimy wielokat wypukly na trojkaty w ten sposob z ez
jednego wierzcholka wielokata
wykreslamy wszystkie mozliwe przekatne
zwroc uwage na to ze ilosc otrzymanych trojkatow jest zawszse o 2 mniejsza niz ilosc bokow
wielokata
czyli ilosc trjjkatow to (n−2)
suma katow w trojkacie to 180o wiec suma k atow wewnetrznych wielokata wypuklego to
(n−2)*180o
Zrob sobie pare rysunkkow (np 5−kata , czy innego wielkokata
30 paź 23:48
Kinia: dziekuje : )
31 paź 10:43
Jerzy:
małolat ... niestety to co napisałeś niczego nie uzasadnia
31 paź 11:41
5-latek: Jerzy
Taki dowod mam w swojej ksiazce .
Ewentualnie potem zobacze do Krygowskiej albo Janowskiego .
31 paź 11:43
Jerzy:

n kąt dzielimy na n trójkątów
suma katów przy wierzchołkach A = 360
o
suma wszystkich katów wielokąta, to suma wszystkich katów przy podstawach trójkątów
czyli: SUMA KĄTÓW WIELOKĄTA = n*180
o − 360
o = 180
o*(n − 2)
(od sumy wszystkich katów wszystkich trójkątów odejmujemy sumę kątów przy wierzchołkach A)
31 paź 11:48
5-latek: OK

Najtrudniejszse sa dowody oczywiste
31 paź 11:51