grupy
algebra:
Mam rozlozyc permutacje na iloczyn transpozycji liczb sasiednich, czyli
1) rozkladam ja na cykle rozlaczne
2) potem te cykle rozkladam na iloczyn transpozycji
3) nastepnie te transpozycje na iloczyn transpozycji liczb sasiednich
Tak?
1) β=(1,3,5)
2) β=(1,3,5)=(1,3)(3,5)
3) β=(1,3,5)=(1,3)(3,5)=(1,2)(2,3)(1,2)(3,4)(4,5)(3,4)
Zatem β jako iloczyn transpozycji liczb sasiednich jest postaci
β=(1,2)(2,3)(1,2)(3,4)(4,5)(3,4).
Dobrze?
30 paź 22:31
Pytający:
Pewnie można inaczej rozłożyć, ale tak − ten sposób jest dobry.
Błędu nie dostrzegłem.
31 paź 01:36
algebra: Ok. Dziekuje.
| | | |
2. Mam przedstawic permutacje γ= | ∊ S6 jako zlozenie pewnej liczby |
| | |
transpozycji postaci (1, i), gdzie i ∊ {2, 3, 4, 5, 6}.
Czyli
γ=(1,6)(2,4,5)=(1,6)(2,5)(2,4)
Jak teraz przejsc do postaci (1, i) ?
31 paź 07:36
jc:
(2,5)=(1,2)(1,5)(1,2)
(2,4)=(1,2)(1,4)(1,2)
(2,4,5)=(2,5)(2,4)=(1,2)(1,5)(1,4)(1,2)
31 paź 08:05
algebra: A jak to wyznaczyc? I dlaczego w tym rozkladzie nie ma wszystkich wczesniejszych transpozycji?
31 paź 08:59
jc:
(a,b)(a,b)=identyczność
(a,b)=(1,a)(1,b)(1,a)
a →1 →b
b →1 →a
1 →a →1
31 paź 09:17
algebra: Ok. Dziekuje.
31 paź 11:40
jc: Oczywiście a,b ≠ 1. Jeśli a=1 albo b=1, to nic nie musimy zmieniać.
31 paź 11:52
algebra:
Transpozycje sa niejednoznaczne, czyli (a,b)=(b,a) prawda?
31 paź 14:17
algebra:
Dla permutacji γ:
a) okreslic jej rzad
b) ile elementow tego rzedu jest w grupie S6
c) okreslic indeks podgrupy generowanej przez γ
Umiem tylko a).
a) rzad permutacji γ jest rowny NWW(2, 3)=6
W jaki sposob wyznaczyc pozostale?
31 paź 14:27
jc: Permutacje postaci (a,b,c,d,e,f) oraz (a,b)(c,d,f).
Razem 5! + 15*4*2=240.
31 paź 15:05
algebra:
b) A skad taka suma? Skad sie bierze 5! i iloczyn 15*4*2 ?
31 paź 15:18
jc: Ile masz cykli o długości 6?
31 paź 15:47
algebra: Nie wiem
31 paź 17:48
algebra:
Znalazlem taka informacje, ze liczba cykli o dlugosci k w zbiorze n−elementowym jest rowna
Zatem cykli o dlugosci 6 w 6−elementowym zbiorze jest 5!=120.
A jak wybierac elementy dla (a,b)(c,d,f)?
31 paź 20:06
algebra: ?
31 paź 23:32
algebra: ?
1 lis 10:32
Pytający:
(3−1)! // ustawień c,d,f w cykl
1 lis 11:09
algebra: Dziekuje
1 lis 13:10
algebra:
| | | | | | |
Czyli b) | *5!+ | *2!=120+120=240. |
| | | |
c) <γ>={γ
0=e,γ
1,γ
2,γ
3,γ
4,γ
5}
Tak? O jaki indeks chodzi?
1 lis 16:01
algebra: ?
2 lis 00:31
algebra: ?
2 lis 23:46