rozłóż na czynniki
Adamek: 2x12−x10−x2=0
30 paź 21:34
Adamm: x=0
2x10−x8−1=0
t=x2
2t5−t4−1=0
t4(t−1)+(t−1)(t4+t3+...+1)=0
t=1 lub t4+(t4+t3+...+1)=0
ale t4>0 oraz t4+t3+...+1>0 (tą drugą nierówność można uzasadnić tym, że
t5=1 ma tylko jedno rozwiązanie, t=1)
x2=1
x=1 lub x=−1 lub x=0
30 paź 21:43
'Leszek: x12 −x10 +x12 −x2 = 0 ⇔ x10(x2 −1) +x10(x2−1)= 0⇔
⇔
30 paź 21:46
Eta:
Dla
'Leszek
30 paź 21:51
'Leszek: Dziekuje Eta ! !
30 paź 21:52
Jerzy:
Nie wiem co bierzecie ( Eta i Leszek), ale bierzcie po pół
30 paź 22:23
Mariusz:
x
2(2x
10−x
8−1)=0
x
2(x
2−1)(2x
8+x
6+x
4+x
2+1)
2x
8+x
6+x
4+x
2+1
2x
10−x
8−1 : x
2−1
2x
10−2x
8
x
8−1
x
8−x
6
x
6−1
x
6−x
4
x
4−1
x
4−x
2
x
2−1
x
2−1
0
x
2(x
2−1)(2x
8+x
6+x
4+x
2+1)=0
x
2=t
2t
4+t
3+t
2+t+1=0
16t
4+8t
3+8t
2+8t+8=0
(16t
4+8t
3)−(−8t
2−8t−8)=0
(16t
4+8t
3+t
2)−(−7t
2−8t−8)=0
(4t
2+t)
2−(−7t
2−8t−8)=0
| | y | | y2 | |
(4t2+t+ |
| )2−((4y−7)t2+(y−8)t+ |
| −8)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−32)(4y−7)−(y−8)
2=0
(4y
3−7y
2−128y+224)−(y
2−16y+64)=0
4y
3−8y
2−112y+160=0
y
3−2y
2−28y+40=0
1 −2 −28 40
2/3 1 −4/3 −260/9 560/27
2/3 1 −2/3 −88/3
2/3 1 0
2/3 1
| | 2 | | 88 | | 2 | | 560 | |
(y− |
| )3− |
| (y− |
| )+ |
| =0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
w=u+v
| | 88 | | 560 | |
u3+3u2v+3uv2+v3− |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 560 | | 88 | |
u3+v3+ |
| +3(u+v)(uv− |
| ) |
| | 27 | | 9 | |
| | 560 | | 681472 | |
z2+ |
| z+ |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 1 | |
w= |
| (3√−280+√603072i+3√−280−√603072i) |
| | 3 | |
Ze wzoru de Moivre
30 paź 22:46
Mila:
Leszek popraw.
30 paź 22:51
Mariusz:
Adam tak tyle że polecenie jest aby rozłożyć na czynniki
więc jeśli chcemy rozkładu nad rzeczywistymi to powinniśmy rozłożyć
wielomian po prawej stronie równania (siedzimy naprzeciw monitora)
rozłożyć na czynniki liniowe lub kwadratowe o ujemnym wyróżniku
(lub oznacza tutaj alternatywę logiczną)
30 paź 22:59
Eta:
Też tak zobaczyłam jak
Leszek 
Muszę zmienić okulary !
30 paź 23:01
Eta:
@
Jerzy
Bierzemy po pół .... litra
30 paź 23:07
Mariusz:
Tyle że Leszek po jednej stronie równoważności przepisał dobrze po drugiej
już zmienił −x2 na −x10
30 paź 23:11
Mariusz:
Gdyby chciał rozkładać na czynniki liniowe i kwadratowe o ujemnym wyróżnika to
obliczenia trochę by się skomplikowały co widać po moim wpisie
30 paź 23:15