funkcja kwadratowa
damianninja: Liczby (−1) i 3 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f. Obicz f(6)/f(12)
30 paź 20:30
Soophie: w(x)=(x+1)(x−3) wymnoż i podstaw f(6)/f(12)
30 paź 20:34
Jerzy:
f(x) = a(x+1)(x−3)
Teraz za x podstaw 6 i 12.
30 paź 20:34
Mila:
f(x)=a*(x−x
1)*(x−x
2) postać iloczynowa
f(x)=a*(x+1)*(x−3)
| f(6) | | a*(6+1)*(6−3) | | 21 | |
| = |
| = |
| =.. |
| f(12) | | a*(12+1)*(12−3) | | 13*9 | |
30 paź 20:35
Jerzy:
@Sophie..funkcja jest określona z dokładnością do a.
30 paź 20:35
'Leszek: Skorzystaj z postaci iloczynowej f(x) = a(x+1)(x−3)
| f(6) | | a(6+1)(6−3) | |
| = |
| = ...... |
| f(12) | | a(12+1)(12−3) | |
30 paź 20:36