układ równań
Szymson:
{x2 + y2 = 25
{x − y = 1
Wytłumaczy ktoś krok po kroku?
30 paź 20:04
the foxi: Z drugiego wyznacz jakąś wartość, np. x. x=y+1
Podstaw do pierwszego:
(y+1)2+y2=25
y2+2y+1+y2=25
2y2+2y−24=0
2(y2+y−12)=0
2(y+4)(y−3)=0
y=3 ⋁ y−4
Oba wyniki podstawiasz do drugiego równania.
x=y+1=3+1=4 ⋁ x=1−4=−3
Co tu tłumaczyć, zwykły układ równań. >.<
30 paź 20:06
Mila:
y=x−1 podstawiamy do (1)
x2+(x−1)2=25
dalej sam potrafisz?
30 paź 20:06
Jerzy:
Podstaw y = x − 1 do pierwszego.
30 paź 20:08
5-latek:

Pierwszse rownanie to rownanie okregu o srodku (0,0) i promieniu 5
Drugie rownanie to rownanie prostej y=x−1
30 paź 23:10