czy sa odwrotne
ER: Sprawdź czy podane funkcje są do siebie odwrotne
a) f(x) = x
2 f
−1(x) =
√x
| 1 | | 1 | |
b) f(x) = |
| + 1 f−1(x) = |
| |
| x2 | | √x−1 | |
c) f(x) = 3
x + 2 f
−1(x) = log
3(x−2)
| 1 | |
d) f(x) = √6x−3 f−1(x) = |
| (x2+3) |
| 6 | |
e) f(x) = (x+4)
5 f
−1(x) =
5√x − 4
| 1 | | 1 | | 2 | |
f) f(x) = |
| f−1(x) = |
| − |
| |
| 5x+2 | | 5x | | 5 | |
30 paź 20:00
iteRacj@:
dużo nam zadajesz...
30 paź 20:02
ER: Możesz podpowiedzieć na jednym przykładzie? Ja spróbuję zrobić resztę
31 paź 09:02
Jerzy:
Aby funkcja była odwracalna, to musi być bijekcją.
f(x) = x2 nie jest bijekicją, a więc nie istnieje funkcja do niej odwrotna.
31 paź 09:08
5-latek: Czesc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ale na przedziale <0,
∞) jest ona jednoznaczna wiec istnieje do nie funkcja odwrotna
f
−1(x)=
√x
31 paź 09:17
'Leszek: d)
f(x) =
√6x−3
Dziedzina : x ε < 1/2 ,
∞ )
Zbior wartosci ZW = < 0 ,
∞)
f(x) w swojej dziedzinie jest roznowartosciowa poniewaz :
f(x
1) =
√6x1 −3
f(x
2) =
√6x2 −3
Jezeli x
1 −x
2 ≠ 0 , to
√6x1 −3 −
√6x2−3 ≠0 ⇔ 6x
1 − 3 ≠ 6x
2 −3 , nie ma
sprzecznosci
Czyli
| x2 +3 | |
y = √6x−3 ⇒ y2 = 6x−3 ⇔ 6x = y2 +3 ⇒x= (y2 +3)/6 ⇒ f−1(x) = |
| |
| 6 | |
31 paź 09:18
Mariusz:
Tak ale gdy ograniczymy przedział np do liczb nieujemnych
to już będzie istniała funkcja odwrotna do f(x)=x2
31 paź 09:20
Jerzy:
Jeśli poczynisz odpowiednie założenia odnośnie dziedziny i zbioru wartości
dla w/w funkcji, to wtedy mozesz szukać funkcji do nich odwrotnych
a) D = X = [0:+
∞) , przeciwdziedzina Y = [0;+
∞)
y = x
2 ⇒ x =
√y , czyli f
−1(x) =
√x
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) y = |
| + 1 ⇒ |
| = y − 1 ⇒ x2 = |
| ⇒ |
| , |
| x2 | | x2 | | y − 1 | | √y−1 | |
31 paź 09:22
Jerzy:
Cześć
Małolat
31 paź 09:23
5-latek: Czesc
Leszsek ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ja mam napisane ze oprocz roznowartosciowosci f(x) musi byc jeszce typu "na"
Tego typu ( jeszce tak bardzo nie czaje )
31 paź 09:23
Jerzy:
Dlatego napisałem ,że musi być bijekcją, czyli: różnowartościowa ( iniekcja)
i "na" ( suriekcja )
31 paź 09:26
'Leszek: Czesc 5−latek ,
Odwzorowanie typu "na" to takie odwzorowanie zbioru X → Y ,ze kazdemu elementowi
zbioru X przyporzadkowany jest jakis element zbioru Y ,( czyli w zbiorze Y nie ma elementu
zbednego )
np. X= { 4,5,6,7}
Funkcja f(x) przyporzadkowuje kazdej liczbie ze zbioru X reszte z dzielenia tej liczby przez
4 .
Jezeli zbior Y = { 0,1,2,3} to ta funkcja jest typu " na"
Jezeli zbior Y{ 0,1,2,3,5} to ta funkcja jest typu "w"
31 paź 09:35
Jerzy:
małolat
Niech:
f: R → R i f(x) = ax
f: R → (0;+∞) i f(x) = ax
która jest funkcją "na" ?
31 paź 09:44
jc: Wzór to nie funkcja. Najpierw musisz mieć dziedzinę i przeciwdziedzinę.
O tym zwykle się zapomina. Niektóre zadania sugerują, że dziedzina
jest czymś wynikającym ze wzoru.
31 paź 09:46
ER: y = 3x + 2 , y − 2 = 3x , x = log3 (y−2)
czyli f−1(x) = log3 (x−2)
o to chodzi ?
31 paź 09:53
Jerzy:
Tak, tylko określ dziedzinę i zbiór wrtości funkcji : y = 3x + 2 , aby była bijekcją.
31 paź 09:58
5-latek: Witam
jc ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mam kilka przykladow wlasnie takich do zrobienia.
dziekuje za odpowiedzi Panowie
31 paź 10:02