Dobrze rozwiązane?
Szymson: x4+7x2+10=0
t=x2 t > 0
t2 + 7t + 10 = 0
Δ=49 − 4*1*10
Δ=9
t1=(−7−3)/2=−5
v
t2=(−7+3)/2=−2
x2=−5
x=√5 v x=√−5
x2=−2
x=√2 v x=√−2
30 paź 19:30
karty do gry : źle.
30 paź 19:31
Adamm: tutaj chyba od razu widać że żadna liczba rzeczywista nie spełnia, prawda?
30 paź 19:33
Szymson: Czyli R = zbiór pusty?
30 paź 19:34
the foxi: (t+2)(t+5)=0
t=−2 ⋁ t=−5
x2=−2 ⋁ x2=−5
x1=i√2 x2= −i√2 x3=i√5 x4=−i√5
A tak na poważnie, rozwiązań rzeczywistych nie ma. :c
30 paź 19:34
Adamm: jeśli R to dla ciebie zbiór rozwiązań równania w liczbach rzeczywistych, to tak
R=∅
30 paź 19:35