Pytający:
a)
W zasadzie przemienność dla działania k−argumentowego można rozumieć tak, że te same argumenty
w dowolnej kolejności dają ten sam wynik.
Przykładowo dla 2−elementowego zbioru X={a,b} możemy określić działanie 3−argumentowe O:X
3→X.
Aby działanie O było przemienne, musi zachodzić:
O(a,a,a)=v
1,
O(b,b,b)=v
2,
O(a,a,b)=O(a,b,a)=O(b,a,a)=v
3,
O(a,b,b)=O(b,a,b)=O(b,b,a)=v
4, gdzie v
i∊X.
Zatem jest 2
4 takich działań przemiennych.
W przypadku ogólnym:
mamy n−elementowy zbiór Y, określamy na nim działanie k−argumentowe P:Y
k→Y. Owymi k
argumentami może być od 1 do k różnych elementów zbioru Y (niektóre mogą się powtarzać, jak w
przykładzie O(a,a,a) − mamy 1 element zbioru X, który jest "potrójnym argumentem").
| | | |
Odpowiednią ilość elementów wybieramy na | sposobów, gdzie 1≤i≤k, i∊ℕ. Trzeba jeszcze |
| | |
rozróżnić, ile razy dany wybrany element występuje jako argument. W przykładzie dla wyboru 2
różnych elementów na argumenty: a, b, należało rozróżnić przypadek, gdy a występuje
jednokrotnie i b dwukrotnie z przypadkiem, gdy b występuje jednokrotnie i a dwukrotnie.
Generalizując, mamy już wybrane i elementów, które są argumentami, więc trzeba rozróżnić
przypadki ze względu na ilość wystąpień danego elementu jako argumentu. Oznaczmy:
y
j − ilość wystąpień j−tego wybranego elementu jako argumentu, 1≤j≤i
Wtedy zachodzi:
∑
j=1i y
j=k, gdzie y
j≥1
Równoznacznie:
∑
j=1i z
j=k−i, gdzie z
j≥0
| | | | | |
Równanie to ma | = | rozwiązań (patrz kombinacje z powtórzeniami). |
| | | |
Ostatecznie jest n
m działań przemiennych k−argumentowych na zbiorze n−elementowym, gdzie:
| | | | | | (k+n−1)! | |
m=∑i=1k | * | = |
| . |
| | | | k!(n−1)! | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+i%3D1..k+of+binomial(n,i)*binomial(k-1,k-i)
Hmmm, pewnie da się jakoś ładnie uzasadnić rozwiązanie z silniami.

Dla wyżej podanego przykładu mielibyśmy:
a w konsekwencji 2
4 działań przemiennych, jak wyżej.
Dla działania binarnego na zbiorze n−elementowym:
a) n
n(n+1)/2 działań przemiennych (uproszczenie ogólnego podejścia dla k=2)
b) n*n
n2−n=n
n(n−1)+1 działań z elementem neutralnym
Elementem neutralnym e może być 1 z n elementów, wtedy dla każdego elementu a tego zbioru wynik
działania a◯e jest ustalony, a◯e=a. Pozostałe n
2−n par argumentów może mieć n
n2−n różnych
wartościowań.
c) n*n
(n−1)((n−1)+1)/2=n
n(n−1)/2+1 działań przemiennych z elementem neutralnym
Elementem neutralnym e może być 1 z n elementów, wtedy dla każdego elementu a tego zbioru wynik
działania a◯e jest ustalony, a◯e=a. Działanie jest przemienne, więc również e◯a=a. Zatem
wszystkie wartości działania, gdzie e jest argumentem są ustalone, stąd "po usunięciu" e z
naszego zbioru możliwych argumentów mielibyśmy działanie przemienne ze zbioru
(n−1)−elementowego w zbiór n−elementowy (bo e może być tam wartością), takich działań jest
n
(n−1)((n−1)+1)/2 (podpunkt a po małej zmianie).
Może się nie machnąłem.