pierwiastek wielomianu, liczby zespolone
zespolony: Witam, proszę o pomoc z zadaniem
Znajdź pierwiastki zespolone wielomianu w(z) = z4 − iz2 + 2
Zauważam tutaj równanie dwukwadratowe z4 − iz2 + 2 = 0, można zrobić podstawienie t=z2.
Wyznaczyć dwie wartości t. Potem za z wstawić x + iy
Czy dojdę do prawidłowego wyniku w ten sposób?
Dopiero co miałem wstęp do liczb zespolonych, niezbyt się jeszcze orientuję czy dobrze robię.
30 paź 18:56
karty do gry : Kiedyś dojdziesz.
30 paź 18:56
Mila:
t
2−i*t+2=0
Δ=(−i)
2−8=−9=(3i)
2
z
2=−i lub z
2=2i
z
2+i=0 lub [ z
2=(1+i)
2⇔z=1+i lub z=−1−i]
dokończ drugie równanie
30 paź 19:03