klocek
klocek:

Ciało o masie m=30kg zsuwa się po równi pochyłej bez prędkości początkowej. Siła nacisku na
równię N=mg, gdzie g−przyspieszenie ziemskie. Współczynnik tarcia między równią i klockiem
μ=0,2
Oblicz: (A) cos𝜶 lub sin𝜶, gdzie 𝜶− kąt nachylenia równi; (B) wartość siły tarcia
działającej na ciało; (C) wartość przyspieszenia a, z jakim ciało zsuwa się z równi; (D) pracę
siły tarcia na drodze l=12m wzdłuż równi. Sporządź rysunek i zaznacz na nim wszystkie siły
przyłożone do ciała. Przyjmij wartość przyspieszenia ziemskiego g=10m/s2
'Leszek: Sila nacisku ciala na powierzchnie rowni jest okreslona wzorem N = mgcos α
α − kat nachylenia rowni
Sila tarcia T = mgμcos α
F
s = mgsin α , sila zsuwajaca cialo po powierzchni rowni
| Fs − T | |
a= |
| , przyspieszenie zsuwajacego sie ciala |
| m | |
W= T*L, praca przeciw sile tarcia