funkcja kwadratowa
Szymson: Podaj sumę odwrotności pierwiastków trójmianu
y= −6(x+3)(x−1)
(−6x−18)(x−1)
−6x2+6−18x+18=0
−6x2−18x+24=0
Δ=324−4*(−6)*24
Δ=324 + 24*24
Δ=900
x1 = (18−30)/−6 = −12/−6 = 2 v x2 = 48/−6 = −7
odwrotności:
1/2 −1/7
7/14 − 2/14 = 5/14
Czy dobrze wykonane?
30 paź 18:48
wiesiu: Nie
30 paź 18:51
Mila:
Bez sensu.
Odczytujesz pierwiastki z postaci iloczynowej, albo liczysz tak:
−6(x+3)(x−1)=0⇔
x+3=0 lub x−1=0
x=−3 lub x=1
Suma odwrotności:
30 paź 18:52
the foxi: x
1=−3 x
2=1
| | 1 | |
Odwrotności: x1=− |
| x2=1 |
| | 3 | |
30 paź 18:52
wiesiu: Nie potrzebna delta, na dodatek źle policzona, masz dwa miejsca zerowe:
x+3=0 => x = −3
x−1=0 => x = 1
30 paź 18:53
Szymson: Czyli ta szóstka przed nawiasami w ogóle nie jest potrzebna?
30 paź 18:56
the foxi: W tym przypadku nie, proszą Cię jedynie o odczytanie z postaci iloczynowej miejsc zerowych i
dodanie odwrotności. >.<
30 paź 19:00
Mariusz:
Nawet gdybyśmy mieli trójmian kwadratowy w postaci ogólnej to
też nie byłoby potrzebne liczenie pierwiastków
W(x)=ax
2+bx+c
i teraz z wzorów Vieta
30 paź 21:38